jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Placki dyniowe przekładane kaszanką.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To jeden z przepisów na dynię nieco inaczej.

Placki dyniowe przekładane kaszanką.   Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki dyniowe przekładane kaszanką.

 

  • 1 szklanka startego miąższu dyni
  • 1 szklanka startych na placki ziemniaków
  • 1 duże jajo
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • listki selera do dekoracji
  • olej roślinny do smażenia placków

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Placki dyniowe przekładane kaszanką.
Startą dynię i ziemniaki łączymy razem z jajem, mąką, kurkumą i drobno posiekanym czosnkiem. Doprawiamy masę lekko solą i mieszamy dokładnie. Szklimy na maśle obraną i posiekaną cebulę. Wyjmujemy z osłonek kaszankę, przesmażamy ją na cebuli doprawiając pieprzem na dość pikantnie. Smażymy niewielkie placuszki na oleju, na złoty kolor. Przekładamy placki kaszanką. Zagrzewamy je w piekarniku i podajemy gorące udekorowane listkami selera.
Placki dyniowe przekładane kaszanką.
Miąższ dyni i ziemniaki ścieramy na tarce.
Placki dyniowe przekładane kaszanką.
Doprawiamy masę lekko solą i mieszamy dokładnie.
Placki dyniowe przekładane kaszanką.
Smażymy niewielkie placuszki na oleju, na złoty kolor.
Placki dyniowe przekładane kaszanką.
Przekładamy placki kaszanką i dekorujemy listkami selera naciowego.