SUPERPRZEPIS

Dyniowe rogaliki z powidłami

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Dyniowe rogaliki z powidłami

Dyniowe rogaliki z dodatkiem mąki kokosowej nadziewane śliwkowymi powidłami to rarytas dla podniebienia.

Składniki:

Dyniowe rogaliki z powidłami

 

  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mąki kokosowej
  • 15 dag masła
  • 15 dag dyni Hokkaido
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 12-15 dag cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 0,5 szkl powideł śliwkowych
  • 5 dag czekolady deserowej
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

Sposób przygotowania:

Dyniowe rogaliki z powidłami

ETAP 1:

Dyniowe rogaliki z powidłami
Upieczoną dynię bardzo dokładnie zmiksować

Dynię umyć, pokroić na kawałki, usunąć miąższ z pestkami, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować oliwą. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do miękkości. Następnie ostudzić, przełożyć do miski i zmiksować.

ETAP 2:

Dyniowe rogaliki z powidłami
Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia

Mąkę pszenną i mąkę kokosową wsypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia.

ETAP 3:

Dyniowe rogaliki z powidłami
Do mąki dodać wszystkie pozostałe składniki

Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder, cukier waniliowy, puree z dyni i śmietanę.

ETAP 4:

Dyniowe rogaliki z powidłami
Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce

Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny.

ETAP 5:

Dyniowe rogaliki z powidłami
Schłodzone ciasto rozwałkować i pokroić w trójkąty

Następnie ciasto rozwałkować, pokroić w trójkąty, włożyć porcję powideł.

ETAP 6:

Dyniowe rogaliki z powidłami

Zwinąć, uformować rogaliki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem wymieszanym z cukrem z wanilią. Blaszkę z rogalikami wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.

ETAP 7:

Dyniowe rogaliki z powidłami

Upieczone rogaliki ostudzić na kratce, ozdobnie oblać czekoladą rozpuszczoną w kuchence mikrofalowej lub oprószyć cukrem pudrem.