Sposób przygotowania:
Dyniowe rogaliki z powidłamiETAP 1:
Dynię umyć, pokroić na kawałki, usunąć miąższ z pestkami, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować oliwą. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do miękkości. Następnie ostudzić, przełożyć do miski i zmiksować.
ETAP 2:
Mąkę pszenną i mąkę kokosową wsypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
ETAP 3:
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder, cukier waniliowy, puree z dyni i śmietanę.
ETAP 4:
Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny.
ETAP 5:
Następnie ciasto rozwałkować, pokroić w trójkąty, włożyć porcję powideł.
ETAP 6:
Zwinąć, uformować rogaliki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem wymieszanym z cukrem z wanilią. Blaszkę z rogalikami wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
ETAP 7:
Upieczone rogaliki ostudzić na kratce, ozdobnie oblać czekoladą rozpuszczoną w kuchence mikrofalowej lub oprószyć cukrem pudrem.
iziona