Sposób przygotowania:
Dyniowo- śmietankowe ciasto
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki i zagnieść ciasto kruche. Tak przygotowane dzielimy na 3 części. Jedna ma być nieco mniejsza. Poszczególne części ciasta wałkujemy. Przekładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy. Tak samo posterujemy z każdą częścią. Jeden placek ma być mniejszej wielkości-posłuży on do dekoracji ciasta. Upieczone placki studzimy. MASA DYNIOWO- POMARAŃCZOWA: Dynie kroimy w kostkę i gotujemy. Miękką odcedzamy i miksujemy. Z pomarańczy wyciskamy sok i dodajemy do musu. Całość stawiamy na gazie. Dodajemy galaretkę oraz cukier. Mieszamy dokładnie do rozpuszczenia cukru oraz galaretki. Zdejmujemy z ognia. Pozostawiamy do ostudzenia. Tężejącą masą przekładamy dwa większe kruche placki. Odstawiamy do chłodu do zastygnięcia. ŚMietanka: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier do smaku. Następnie wlewamy żelatynę. Dokładnie mieszamy. Śmietankę wylewamy na ciasto kruche.Na wierzch kruszymy upieczony mniejszy kawałek placka kruchego. Ciasto ponownie odstawiamy do chłody by śmietanka stężała.
Gusia Smakusia