eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1783]

Kopytka dyniowo - ziemniaczane Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kopytka z ziemniaków i gotowanej na parze dyni okraszone przesmażonym na smalcu boczkiem wędzonym z cebulką.

Kopytka dyniowo - ziemniaczane Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka dyniowo - ziemniaczane Eli

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka dyniowo - ziemniaczane Eli
Ziemniaki obrać ze skórki i umyć. Włożyć ziemniaki do garnka z wkładką do gotowania na parze i gotować do miękkości. Ziemniaki ostudzić i przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać mus z dyni (https://gotujmy.pl/mus-eli-z-dyni-gotowanej-na-parze,przepisy-dynia-przepis,224028.html),jajka,mąkę pszenną i ziemniaczaną,sól,pieprz i czosnek. Całość dokładnie wymieszać. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie,dodać jeszcze mąki ziemniaczanej. Stolnicę wysypać dość grubo mąką pszenną,wykładać porcje ciasta i kulać wałki. Każdy wałek ciasta pokroić na skośne kawałki. W garnku z szerokim dnem zagotować wodę z solą. Do wrzątku wrzucać partiami kopytka i gotować na małym ogniu przez około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Boczek pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać smalec,dodać boczek,cebulę i smażyć aż się zrumienią. Kopytka wyłożyć na talerze i okrasić boczkiem z cebulką. Smacznego!
Kopytka dyniowo - ziemniaczane Eli
Do ziemniaków dodać mus z dyni,jajka,mąkę pszenną i ziemniaczaną,sól,pieprz i czosnek.
Kopytka dyniowo - ziemniaczane Eli
Wszystkie składniki kopytek dokładnie wymieszać.
Kopytka dyniowo - ziemniaczane Eli
Z boczku wędzonego odkroić skórę i pokroić go w kostkę.
Kopytka dyniowo - ziemniaczane Eli
Cebule obrać i pokroić w dużą kostkę.....