Sposób przygotowania:
Kopytka dyniowo - ziemniaczane Eli
Ziemniaki obrać ze skórki i umyć. Włożyć ziemniaki do garnka z wkładką do gotowania na parze i gotować do miękkości. Ziemniaki ostudzić i przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać mus z dyni (https://gotujmy.pl/mus-eli-z-dyni-gotowanej-na-parze,przepisy-dynia-przepis,224028.html),jajka,mąkę pszenną i ziemniaczaną,sól,pieprz i czosnek. Całość dokładnie wymieszać. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie,dodać jeszcze mąki ziemniaczanej. Stolnicę wysypać dość grubo mąką pszenną,wykładać porcje ciasta i kulać wałki. Każdy wałek ciasta pokroić na skośne kawałki. W garnku z szerokim dnem zagotować wodę z solą. Do wrzątku wrzucać partiami kopytka i gotować na małym ogniu przez około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Boczek pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać smalec,dodać boczek,cebulę i smażyć aż się zrumienią. Kopytka wyłożyć na talerze i okrasić boczkiem z cebulką. Smacznego!