Dyniowy chutney

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dynię umyć, pokroić w drobną kostkę i osolić. Pozostawić na godzinę. Cebulę posiekać, marchewkę umyć i zetrzeć na tarce o dużych o

Dyniowy chutney

Składniki:

Dyniowy chutney

 

  • 1 kg dyni
  • 1 litr octu jabłkowego
  • 2 łyżki stołowe soli
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 2 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 100 g kandyzowanego imbiru/w ostateczności surowy
  • 2 strąki chili
  • 1 łyżka curry
  • 2 łyżki ziaren gorczycy
  • ¾ szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Dyniowy chutney
Dynię umyć, pokroić w drobną kostkę i osolić. Pozostawić na godzinę. Cebulę posiekać, marchewkę umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomidory obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Z papryczek chili usunąć pestki i drobno posiekać, imbir posiekać.

Po godzinie dynie opłukać pod wodą, osuszyć i przełożyć do dużego rondla. Dodać ocet, pomidory, cebulę, marchewkę, chili i przyprawy. Gotować na małym ogniu ok. pół godziny aż dynia zmięknie. Po tym czasie dodać łyżkę soli i cukier wymieszać i gotować przez kolejne 50 – 75 minut aż cały płyn odparuje i masa zyska gęstą, klarowną konsystencję.

Sos przelać do wcześniej sparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić i na 10 minut odstawić postawione do góry dnem.

Chutney z dyni dobrze smakuje jako dodatek do ryb, oraz drobiu.

Tagi:

dynia