Sposób przygotowania:
Dyniowy chutney
Dynię umyć, pokroić w drobną kostkę i osolić. Pozostawić na godzinę. Cebulę posiekać, marchewkę umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomidory obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Z papryczek chili usunąć pestki i drobno posiekać, imbir posiekać.
Po godzinie dynie opłukać pod wodą, osuszyć i przełożyć do dużego rondla. Dodać ocet, pomidory, cebulę, marchewkę, chili i przyprawy. Gotować na małym ogniu ok. pół godziny aż dynia zmięknie. Po tym czasie dodać łyżkę soli i cukier wymieszać i gotować przez kolejne 50 – 75 minut aż cały płyn odparuje i masa zyska gęstą, klarowną konsystencję.
Sos przelać do wcześniej sparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić i na 10 minut odstawić postawione do góry dnem.
Chutney z dyni dobrze smakuje jako dodatek do ryb, oraz drobiu.
Po godzinie dynie opłukać pod wodą, osuszyć i przełożyć do dużego rondla. Dodać ocet, pomidory, cebulę, marchewkę, chili i przyprawy. Gotować na małym ogniu ok. pół godziny aż dynia zmięknie. Po tym czasie dodać łyżkę soli i cukier wymieszać i gotować przez kolejne 50 – 75 minut aż cały płyn odparuje i masa zyska gęstą, klarowną konsystencję.
Sos przelać do wcześniej sparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić i na 10 minut odstawić postawione do góry dnem.
Chutney z dyni dobrze smakuje jako dodatek do ryb, oraz drobiu.