Sposób przygotowania:
Dyniowy tort
Ciasto: Białka ubić na sztywno z 6 łyżkami wody i szczyptą soli w trakcie ubijania dodać cukier i ubijać do białości, następnie ostrożnie połączyć z żółtkami i przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na sam już koniec do ciasta dodać skórkę i wylać do tortownicy ja użyłam dużej bo 30cm średnicy przez co ciasto było niskie, ale tak mi pasowało. Ciasto piec w temp. 170st około 25min. Galaretkę z żelatyną rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i przestudzić. Mus z dyni wymieszać z cukrem i płynną galaretką, odstawić do gęstnienia. Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i przestudzić następnie ubić ze śmietaną, dosłodzić do smaku cukrem pudrem. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki, dolny ponownie umieścić w tortownicy i posmarować całą masa dyniową na masę wyłożyć 3/4 bitej śmietany, przykryć drugim krążkiem ciasta. Wierzch ciasta posmarować cienką warstwą bitej śmietany i zalać tężejącą dodatkową galaretką rozpuszczoną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ciasto odstawić do zastygnięcia, przed podaniem dowolnie ozdobić pozostałą śmietaną i dowolnymi ozdobami.