jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Przepisy na domowe przetwory z owoców

Dżem czereśniowo-czekoladowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Owoce lubią czekoladę! Takie połącznie nie tylko wykorzystuje w kuchni do przygotowania ciast i deserów , ale także przetworów!

Dżem czereśniowo-czekoladowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dżem czereśniowo-czekoladowy

 

  • Składniki:
  • 2,5 kg czereśni,
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego,
  • 100 gram gorzkiej czekolady (70% kakao),
  • 1/3 szklanki rumu,
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Dżem czereśniowo-czekoladowy

ETAP 1

Dżem czereśniowo-czekoladowy
Przygotowane czereśnie myjemy i odsączamy z wody

Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki.

ETAP 2

Dżem czereśniowo-czekoladowy
Przygotowane czereśnie drylujemy

Tak przygotowane drylujemy ręcznie lub drylownicą.

ETAP 3

Dżem czereśniowo-czekoladowy
Gotowe czereśnie przekładamy do garnka w którym będą smażone i stawiamy na gazie.

Gotowe czereśnie przekładamy do garnka w którym będą smażone i stawiamy na gazie.

ETAP 4

Dżem czereśniowo-czekoladowy
Gdy owoce puszczą sok dodajemy cukier, rum oraz sok z cytryny

Gdy owoce puszczą sok dodajemy cukier, rum oraz sok z cytryny. Dżem smażymy około 40 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając.

ETAP 5

Dżem czereśniowo-czekoladowy
Pod koniec smażenia dodajemy czekoladę

Między czasie czekoladę kroimy na mniejsze części. Gdy sok z czereśni zostanie już częściowo zredukowany (po 40 minutach) dodajemy czekoladę.
Całość smażymy jeszcze około 15-20 minut. Wszystko zależy od tego jaką chcemy uzyskać końcową konsystencję. Po dodaniu czekolady musimy dość często mieszcząc konfiturę.
Gotową przekładamy do przygotowanych słoiczków, szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.


Tagi:

czekolada