Sposób przygotowania:
Dżem czereśniowo-czekoladowyETAP 1
Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki.
ETAP 2
Tak przygotowane drylujemy ręcznie lub drylownicą.
ETAP 3
Gotowe czereśnie przekładamy do garnka w którym będą smażone i stawiamy na gazie.
ETAP 4
Gdy owoce puszczą sok dodajemy cukier, rum oraz sok z cytryny. Dżem smażymy około 40 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając.
ETAP 5
Między czasie czekoladę kroimy na mniejsze części. Gdy sok z czereśni zostanie już częściowo zredukowany (po 40 minutach) dodajemy czekoladę.
Całość smażymy jeszcze około 15-20 minut. Wszystko zależy od tego jaką chcemy uzyskać końcową konsystencję. Po dodaniu czekolady musimy dość często mieszcząc konfiturę.
Gotową przekładamy do przygotowanych słoiczków, szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
LauraLaura
kya