alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Dżem wieloowocowy z lawendą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszny dżem wieloowocowy z dodatkiem suszonych kwiatów lawendy. Zapach jaki był przy robieniu obłędny, a sam dżem smakuje wyśmienicie.

Dżem wieloowocowy z lawendą

Składniki:

Dżem wieloowocowy z lawendą

 

Sposób przygotowania:

Dżem wieloowocowy z lawendą
Umyte, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych gruszki i jabłka pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka dodać umyte jeżyny, borówki i zasypać cukrem żelującym. Wymieszać i mieszając doprowadzić do wrzenia. Wsypać kwiaty lawendy i mieszając gotować około 10 minut, żeby owoce były miękkie.

Zdjąć z ognia i częściowo dżem zmiksować blenderem ale pozostawić trochę owoców w całości. Ponownie zagotować i gorący dżem rozlać do słoików.

Szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem. Po 5 minutach odwrócić i pozostawić do ostudzenia. Zimny wynieść do piwnicy. *

Waga owoców jest po oczyszczeniu.