msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Dżem z papierówek i brzoskwiń.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W tym roku miałam urodzaj jabłek papierówek na działce.Aby nie było monotonnie łączyłam je np. z brzoskwinią.

Dżem z papierówek i brzoskwiń.

Składniki:

Dżem z papierówek i brzoskwiń.

 

  • ok.2 kg jabłek papierówek (waga przed obraniem)
  • 1 kg dojrzałych,ale jędrnych brzoskwiń
  • 1 żel-fix
  • 75 dag cukru

Sposób przygotowania:

Dżem z papierówek i brzoskwiń.
Jabłka umyłam,obrałam i pokroiłam na grubsze plasterki.Brzoskwinie przelałam wrzątkiem a następnie polałam zimną wodą.Zdjęłam z nich skórkę i pokroiłam w kostkę. Do garnka z grubym dnem wsypałam owoce i żel-fix i na małym gazie powoli podgrzewałam mieszając. Nie dodawałam wody,owoce same puściły sok i było to zbędne.Gdy już zaczęły się rozgotowywać wsypałam cukier, dość często delikatnie mieszałam.Po trzech minutach od zagotowania owoców z cukrem wyłączyłam gaz i mieszałam jeszcze przez chwilę,aż piana na wierzchu zniknęła. Gorącym dżemem napełniałam słoiki i od razu zakręcałam.Ustawiałam je do góry dnem na ściereczce na ok.20 minut. Po wystygnięciu wyniosłam w chłodne miejsce-do piwniczki. Część na bieżąco zjedliśmy np. z rogalem i masłem.Pychota! Zimą mogę je wykorzystać do kanapek,naleśników,ciast lub deserów.