wazka2008

wazka2008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 367]

Dżemik wisniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Warto mieć dżemy pod ręką, zawsze się przydają w kuchni.

Dżemik wisniowy

Składniki:

Dżemik wisniowy

 

  • 1 kg wiśni
  • 5 dag wiórek kokosowych
  • 50 dag cukru
  • sok z ½ cytryny

Sposób przygotowania:

Dżemik wisniowy
Wiśnie muszą być dojrzałe. Należy je umyć i wydrylować. Następnie przełożyć je do garnka i gotować przez około 15 minut. Pod koniec gotowania dosypujemy do nich wiórki kokosowe i cukier. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 3 minuty. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, wyciskamy sok i wlewamy go do przygotowanego dżemu. Gorący dżem przełożyć do słoików. Słoiki szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po 15 minutach słoiki odwrócić z powrotem. Polecam.