kucyk1981

kucyk1981

Kucharz
[Przepisów: 12]

Dżemowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Do masy można dodać nawet mniej cukru ponieważ może się wydać za słodkie ale można zrobić ciasto bez masy.

Dżemowiec

Składniki:

Dżemowiec

 

  • CIASTO
  • 12łyżek mąki
  • 2jajka
  • 0,5 kostki margaryny
  • 12łyżek mleka
  • 5łyżek cukru
  • 1łyżka cynamonu
  • 1łyżka kakao
  • 1łyzka sody
  • 1 słoik dżemu np śliwkowy lub porzeczkowy
  • MASA
  • 1margaryna
  • 3/4szkl cukru pudru
  • 1szkl śmietany(18%)

 

Sposób przygotowania:

Dżemowiec
CIASTO-margaryne utrzeć z cukrem dodać żółtka z jajek a białko ubić na sztywno do masy dodac mąke i reszte składników, na koniec dodac ubite białka i powidła oraz sodke. Piec ok 60min w 180st celc.Ciasto przekroić na pół można skropić herbatą z cytryną. MASA-margaryne roztopić dodać cukier i utrzeć na koniec dodać śmietane.Mase wstawić do lodówki i wlać już tężącą mase na jedną część ciasta a drudą przykryć.Plać gotową polewą ze sklepu.