bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Piernik Bogusi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Prosty i szybki piernik, po upieczeniu jest gotowy do spożycia, nie wymaga leżakowania. Jest pyszny i mięciutki, długo zachowuje świeżość.

Piernik  Bogusi

Składniki:

Piernik Bogusi

 

 

  • 1,5 szklanki cukru

 

 

 

 

 

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

  • 1 przyprawa do piernika

 

 

  • Polewa:

 

  • 1 tabliczka czekolady

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • posypka cukrowa

 

  • tłuszcz

 

Sposób przygotowania:

Piernik Bogusi
Margarynę przekładamy do miski, wsypujemy cukier, ucieramy dodając po jednym żółtku, dodajemy miód, śmietanę, na końcu dodajemy mąkę przesianą z sodą kakao i przyprawą do piernika. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z masą. Dużą kek sówkę smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez 60 minut.

Ostudzone ciasto polewamy czekoladą rozpuszczoną ze śmietaną w kąpieli wodnej, posypujemy kolorową posypką.

Tagi:

piernik ciasto