Pani Domu

Pani Domu

Starszy Kucharz
[Przepisów: 40]

Książka Kucharska: Makowiec na 18 sposobów

Makowiec zwijany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 28
  • KALORIE: 420
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To jedno z ciast najczęściej kojarzonych ze świętami. Pyszny makowiec, choć pracochłonny, z pewnością warty przygotowania! Twoi goście nie będą mogli mu się oprzeć!

Makowiec zwijany

Składniki:

Makowiec zwijany

Ciasto

Masa makowa

  • 40 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 3/4 szklanki płynnego miodu
  • cukier wanilinowy
  • 10 dag krojonych orzechów
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag migdałów krojonych
  • olejek migdałowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 6 białek
  • 1/3 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Makowiec zwijany
1 Margarynę posiekaj z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Zrób rozczyn z drożdży i cukru. Gdy będzie płynny, wlej do mąki. Dodaj żółtka i śmietanę. Dobrze wyrób ciasto. Utocz kulę i zanurz w zimnej wodzie. Gdy wypłynie i zacznie pękać, wyjmij ciasto i ułóż na desce, aby obciekło z wody.
2 Mak sparz i dwa razy zmiel. Masło roztop i dodaj miód, cukier, cukier wanilinowy, mak, bakalie, żółtka, sól, olejek. Wszystko dobrze wymieszaj. Podsmaż. Białka ubij i wmieszaj do przestudzonego maku.
3 Ciasto podziel na 2 części, rozwałkuj. Na oba płaty nałóż i rozsmaruj masę makową. Zwiń w rulony i luźno w papier do pieczenia. Włóż do wąskich form. Nakłuj patyczkiem. Aby zapobiec w trakcie pieczenia odchodzeniu skórki, włóż formy z ciastem do otwartego piekarnika, nagrzanego do temperatury 50 st. Po 30 minutach zamknij drzwiczki i podnieś temperaturę do 180 st. Piecz mniej więcej 45 minut.