Sposób przygotowania:
Dziecinnie proste muffinki :)
Porzeczkę płuczemy, odsączamy na sicie. Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce miksujemy mleko z olejem, jajkami i masłem orzechowym. Płynne składniki wlewamy do sypkich. Dodajemy szklankę czerwonej porzeczki i niezbyt dokładnie razem mieszamy. Ciastem napełniamy foremki do muffinek do 3/4 wysokości (jeśli nie macie foremek o nieprzywieralnej powierzchni, należy je posmarować odrobiną tłuszczu i obsypać delikatnie bułką tartą lub np. mąką krupczatką, albo wyłożyć papilotkami do babeczek). W każdą muffinkę wciskamy dodatkowo po kilka kuleczek porzeczki. Pieczemy 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pozostawiamy do ostudzenia. Do cukru pudru dodajemy wrzącą wodę i dokładnie mieszamy. Lukrem polewamy muffinki.
zbysiowa
ami91