otylia-sieczka

otylia-sieczka

Kucharz
[Przepisów: 16]

Dzik pieczony z czerwonym winem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealne mięso na niedzielny obiad

Dzik pieczony z czerwonym winem

Składniki:

Dzik pieczony z czerwonym winem

 

  • Mięso z dzika ok 0,70 dag
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czonsnku

 

  • Przyprawy:

 

 

  • czerwone wino

 

Sposób przygotowania:

Dzik pieczony z czerwonym winem
Mięso wytrybować, pokroić w plastry, opruszyć przyprawami i odstawić na noc do lodówki. Kawałki mięsa obsmażyć na maśle klarowanym i ułożyć do naczynia żaroodpornego.Z patelni usunąć tłuszczyk za pomocą czerwonego wina. Tak powstałym sosem zalać mięso. Dodać plastry cebuli i talarki czosnku. Piec w piekarniku przez ok 50-60 min w 180 C aż mięso będzie miękkie Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką