Sposób przygotowania:
Dzwonka z łososia grillowane po domowemu
Dzwonka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie polać oliwą z oliwek, skropić sokiem z cytryny, oprószyć bazylią, lubczykiem oraz papryką. Czosnek przecisnąć przez praskę i również dodać do naczynia z łososiem. Doprawić według uznania solą i pieprzem. Dokładnie obtoczyć we wszystkich składnikach, po czym odstawić na kilka godzin. Ja robię to na jedną noc przed przyrządzeniem. Tak więc po kilku godzinach lub na następny dzień przełożyć dzwonka prosto na grill elektryczny (bądź grill ogrodowy lub w przypadku nieposiadania grilla - na patelnię – należy wówczas pamiętać o przyrumienieniu obu stron). Grillować ok. 10-15 minut w zależności od ustawionej mocy urządzenia. Tak przygotowanego łososia grilluję w domu na grillu elektrycznym, dzięki czemu nie musi pływać w tłuszczu jak na patelni, a ponadto obtoczony jest tylko naturalnymi przyprawami. Smacznego!
zbysiowa