Sposób przygotowania:
Eggs Benedict wg Babcigramolki :
Włączyć piekarnik na 100 * C – gdy osiągnie taka temperaturę wyłączyć .
Nastawić ok. 1 litra wody i doprowadzić do wrzenia .
Przeciąć bułkę na połówki i lekko przypiec na suchej patelni kładąc przecięciem do dołu . Zawinąć w folie aluminiowa i trzymać w piekarniku .
Na 1 łyżeczce masła zrumienić polędwicę .Przełożyć na folie aluminiową , zawinąć i trzymać w piekarniku .
W garnuszku roztopić masło na sos. Wsypać mąkę . Zamieszać .Wlać śmietankę zmieszaną z żółtkiem , odrobiną soku z cytryny i łyżką sosu. Mieszać aż sos zgęstnieje . Wyłączyć .Doprawić do smaku solą , białym pieprzem , gałką muszkatołową , sokiem z cytryny .Przykryć i wstawić do piekarnika .
Do każdego woreczka śniadaniowego wlać ½ łyżeczki oleju i rozetrzeć by pokrył woreczek równomiernie . Do każdego wbić delikatnie jajko. Zawiązać szczelnie nicią i gotować we wrzątku 3,5 minuty obracając delikatnie woreczki łyżką cedzakową .Wyjąć .
Połówki bułki posmarować masłem ( po ½ łyżeczki ).Na każdą położyć plaster polędwicy .Na polędwicę wyjęte z woreczka jajko w koszulce . Polać 3 łyżkami sosu.
Oryginalny przepis pochodzi z 1894 r kiedy to broker z Wall Street Lemuel Benedict zamówił w Hotelu Waldorff to danie .
W Polsce nie wiedzieć czemu potrawa ta znana jest jako ,,Jajka po benedyktyńsku „ i kojarzona niesłusznie z kuchnią Zakonu Benedyktynów .
Nastawić ok. 1 litra wody i doprowadzić do wrzenia .
Przeciąć bułkę na połówki i lekko przypiec na suchej patelni kładąc przecięciem do dołu . Zawinąć w folie aluminiowa i trzymać w piekarniku .
Na 1 łyżeczce masła zrumienić polędwicę .Przełożyć na folie aluminiową , zawinąć i trzymać w piekarniku .
W garnuszku roztopić masło na sos. Wsypać mąkę . Zamieszać .Wlać śmietankę zmieszaną z żółtkiem , odrobiną soku z cytryny i łyżką sosu. Mieszać aż sos zgęstnieje . Wyłączyć .Doprawić do smaku solą , białym pieprzem , gałką muszkatołową , sokiem z cytryny .Przykryć i wstawić do piekarnika .
Do każdego woreczka śniadaniowego wlać ½ łyżeczki oleju i rozetrzeć by pokrył woreczek równomiernie . Do każdego wbić delikatnie jajko. Zawiązać szczelnie nicią i gotować we wrzątku 3,5 minuty obracając delikatnie woreczki łyżką cedzakową .Wyjąć .
Połówki bułki posmarować masłem ( po ½ łyżeczki ).Na każdą położyć plaster polędwicy .Na polędwicę wyjęte z woreczka jajko w koszulce . Polać 3 łyżkami sosu.
Oryginalny przepis pochodzi z 1894 r kiedy to broker z Wall Street Lemuel Benedict zamówił w Hotelu Waldorff to danie .
W Polsce nie wiedzieć czemu potrawa ta znana jest jako ,,Jajka po benedyktyńsku „ i kojarzona niesłusznie z kuchnią Zakonu Benedyktynów .
mamqa
Babciagramolka
Masz rację - anglosasi lubują się w takich zestawach .Strasznie syte .Podobno Benedict zamówił sobie taki zestaw rankiem po przebalowanej nocy ( na kaca ) , a szefowi kuchni tak się to spodobało ,ze wstawił na stałe do menu .