Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1047]

Egzotyczna zupa krem z marchewki na ostro

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa ta idealnie nadaje się na chłodniejsze dni, gdyż wspaniale syci oraz rozgrzewa. Słodycz marchewki doskonale przełamuje ostre chili oraz orientalny smak mleczka kokosowego.

Egzotyczna zupa krem z marchewki na ostro

Składniki:

Egzotyczna zupa krem z marchewki na ostro

 

  • 1 kg marchewki
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 litr bulionu warzywnego/drobiowego
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • sos Sriarcha (wg smaku)
  • sos sojowy (zamiast soli; może być sos rybny jeśli lubicie)

Dodatkowo:

Opcjonalnie:

  • sezam i drobno zmielone płatki chili do posypania

Sposób przygotowania:

Egzotyczna zupa krem z marchewki na ostro

Gotowanie:

Egzotyczna zupa krem z marchewki na ostro
Można użyć bulionu warzywnego lub drobiowego.

Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle. Dodać posiekany czosnek oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Warzywa smażyć (co jakiś czas przemieszać) przez około 8-10 minut. Do warzyw wlać bulion i odrobinę sosu sojowego. Całość gotować do miękkości marchewki i przelać do misy blendera.

Blendowanie:

Egzotyczna zupa krem z marchewki na ostro
łość powinna być zblendowana na gładki krem.

Zupę dokładnie zblendować i powoli połączyć z mleczkiem kokosowym oraz na końcu z pastą curry i sosem Sriracha. Całość można doprawić i delikatnie podgrzać (nie należy jej zagotowywać, gdyż mleko kokosowe straci swój aromat).

Podawać skropioną sokiem z limonki i posypaną świeżą kolendrą oraz opcjonalnie sezamem i chili.