aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Egzotyczne naleśniki z czerwonym winogronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Moja kolejna propozycja na wykorzystanie winogrona w potrawach "na słodko". Uzyskałam szybkie, smaczne i egzotyczne naleśniki.

Egzotyczne naleśniki z  czerwonym winogronem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Egzotyczne naleśniki z czerwonym winogronem

 

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 250 ml wody mineralnej gazowanej
  • 50 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej
  • NADZIENIE:
  • 1 kostka - ser imperiał
  • 1 serek waniliowy homogenizowany
  • 100 g winogrona czerwone

Sposób przygotowania:

Egzotyczne naleśniki z czerwonym winogronem
Z mąki, jajka, mleka, wody gazowanej, cukru i szczypty soli przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Odstawiamy je na 10 minut, po tym czasie na mocno rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. W trakcie smażenia naleśników, przygotowujemy nadzienie. Do miseczki wkładamy kostkę imperiału i rozgniatamy go widelcem. Dokładamy serek homogenizowany i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym nadzieniem smarujemy jeszcze ciepłe naleśniki. Na serkach w rządku układamy umyte połówki winogrona i zwijamy naleśniki w rulonik. Wierzch możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polać polewą np. czekoladową. Podajemy na ciepło, wówczas lepiej wyczuwamy smak słodkich owoców.
Egzotyczne naleśniki z  czerwonym winogronem
Z podanych składników przygotowujemy ciasto i smażymy cienkie naleśniki.
Egzotyczne naleśniki z  czerwonym winogronem
W miseczce rozgniatamy imperiał i łączymy z serkiem homogenizowanym.
Egzotyczne naleśniki z  czerwonym winogronem
Na każdy naleśnik nakładamy farsz serowy i układamy połówki winogrona.
Egzotyczne naleśniki z  czerwonym winogronem
Tak nadziane naleśniki zwijamy w ruloniki.