2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Egzotyczne niebo

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Przepis wymyśliłam pod wpływem chwili,puszysty biszkopt,delikatny krem egzotyczna galaretka i likier stworzyły fajną całość,polecam do niedzielnej kawy...

Egzotyczne niebo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Egzotyczne niebo

 

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa:
  • 500 g śmietany kremówki
  • 100 ml likieru pinacolada
  • 250 g ricotty
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 galaretka blue curacao

 

  • Poncz:
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki cytryny

 

  • Dodatkowo:
  • Cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Egzotyczne niebo
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę pod koniec wsypując cukier ubijać aż piana będzie lśniąca,dodać żółtka delikatnie wymieszać ,ubijając powoli wsypywać mąki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia,na koniec dodać niebieski barwnik-ilość zależy od efektu jaki chcemy uzyskać. Wylewamy ciasto na wyłożoną pergaminem standardową blaszkę o wym:23/39 cm i pieczemy 25 minut w temp 160*c. Po upieczeniu wystudzić,całkiem zimny przekroić wzdłuż na połowę. Masa: Galaretkę rozpuścić tak jak pisze na opakowaniu zostawić do całkowitego stężenia-najlepiej zrobić to dzień wcześniej.Zimną pokroić w grubą kostkę. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody,gdy się rozpuści wymieszać z likierem.Przekrojony biszkopt nasączyć przygotowanym ponczem-wodę wymieszać z cytryną i pudrem,wyłożyć masę śmietanową przykryć drugim biszkoptem,oprószyć grubo cukrem pudrem zostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
Egzotyczne niebo
robimy ciasto biszkoptowe z barwnikiem niebieskim
Egzotyczne niebo
ze śmietany cukru likieru i serka robimy masę
Egzotyczne niebo
na koniec dodajemy pokrojone galaretki w kostkę
Egzotyczne niebo
biszkopt nasączamy ponczem przekładamy masą

Tagi:

biszkopt