Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Egzotyczne udka w sosie curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Udka z kurczaka umyj, osusz i zdejmij z nich skórę. Oprósz dużą ilością curry.Podsmaż mięso na rozgrzanej patelni.

Egzotyczne udka w sosie curry

Składniki:

Egzotyczne udka w sosie curry

 

  • 4 udka kurczaka
  • duży kawałek startego imbiru
  • łyżka curry w proszku
  • papryczka chilli
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • ząbek czosnku
  • kilka łyżek sosu sojowego
  • szklanka bulionu
  • kilka łyżek oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Egzotyczne udka w sosie curry
Udka z kurczaka umyj, osusz i zdejmij z nich skórę. Oprósz dużą ilością curry.Podsmaż mięso na rozgrzanej patelni. Smaż aż zrumieni się z każdej strony, dodaj posiekane chilli bez pestek, imbir, przeciśnięty czosnek i skórkę z cytryny. Po paru minutach dodaj sos sojowy, bulion, cukier, sól i sok z cytryny. Duś ok. 30 min. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.