Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Eklerki z masą budyniową

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Do masy zamiast laski wanilii można dodać cukier waniliowy.

Eklerki z masą budyniową

Składniki:

Eklerki z masą budyniową

 

  • 12 dag masła
  • 4-5 jajek
  • 1 szkl wody
  • 1 szkl mąki krupczatki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • MASA
  • 3 szkl mleka
  • 15 dag masła
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 6 łyżek budyniu śmietankowego
  • 3 żółtka
  • 10 dag cukru
  • 1 laska wanilii
  • cukier puder do posypania

 

 

 

Sposób przygotowania:

Eklerki z masą budyniową
Wodę z masłem i szczyptą soli zagotować, zmniejszyć płomień i szybko mieszając wsypać mąkę. Gdy masa będzie gęsta, zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ucierać. Do przestudzonej masy wbijać stopniowo po 1 jajku, wsypać proszek do pieczenia i jeszcze przez chwilę ucierać. Ciasto włożyć do cukierniczego worka i wyciskać podłużne ciasteczka na wcześniej przygotowaną blaszkę. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 220 stopni około 15-20 minut. Po upieczeniu przekroić na pół.
MASA. 2 szkl mleka zagotować z masłem, cukrem i laską wanilii. Pozostałe zimne mleko wymieszać z żółtkami, mąkę i budyniem, wlać do gorącego mleka. Gotować przez 2-3 minuty ciągle mieszając. Przestudzoną masą napełniamy przygotowane eklerki.

Tagi:

jajko jajka