kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Eklery

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne i kaloryczne eklerki-czyli takie jak być powinny :)

Eklery

Składniki:

Eklery

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki stopionego masła
  • 4 jajka
  • 2 szklanki kremówki
  • 15 dkg cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do blachy

Sposób przygotowania:

Eklery
Gotujemy mleko z masłem.Kiedy zawrze zmniejszamy ogień i zaczynamy miksować mikserem.Powoli wsypujemy mąkę cały czas miksując.Kiedy masa będzie jednolita zdejmujemy z ognia i studzimy całkowicie.Dodajemy pomału jajka i wyrabiamy póki masa nie zacznie mocno kleić się do łyżki.Wtedy napełniamy masą tutkę cukierniczą i wyciskamy za jej pomocą wałeczki o wymiarach 4x9 cm na wysmarowaną tłuszczem blachę.Pieczemy 20 minut w temperaturze 180*C.Studzimy.+++Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.Ostudzone ciastka przecinamy na połowę wzdłuż i napełniamy masą śmietanową.Gotowe oprószamy cukrem pudrem.Smacznego!

Tagi:

jajko jajka