Sposób przygotowania:
Ekonomiczny makaron
Makaron ugotować w osolonej wodzie ( wszystkie rodzaje razem ). Ten który jest najgrubszy ma być ugotowany al dente . A to , że cieńsze będą za miękkie - nic nie szkodzi . Pokroić boczek w kostkę .Smażyć na chrupiące skwareczki. Pokroić szczypior , pomidorki i paprykę w drobną kostkę i zmieszać .Ser utrzeć na tarce na dużych oczkach . Podgrzać sos . Odcedzić makaron .Włożyć makaron z powrotem do garnka w którym się gotował , wlać sos . Dodać boczek z tłuszczem który się wytopił , 3/4 sera , połowę szczypioru i połowę pomidorków z paprykami .Doprawić do smaku ( solą , pieprzem , przyprawą do dań włoskich ) . Zamieszać i dusić dalej na małym gazie w garnku . Ja dusiłam w patelni Dry Cooker Delimano bo tak mi było najwygodniej . Podawać posypaną resztą sera , szczypioru , pomidorków i papryczki . W zasadzie nie jest to klasyczna zapiekanka bo przecież nie zapieka się jej - a taki duszony w sosie makaron . A , że dodaję do niego to co akurat mam to jest to takie ,, sprzątanie lodówki " ( zamiast boczku - kiełbasa lub reszta mięsa z obiadu , zamiast szczypioru- natka pietruszki ).