Sposób przygotowania:
Fasolka po bretońsku na wędzonych żeberk
Fasolkę zalewam filtrowaną wodą. Zostawiam na noc, aby fasolka namokła. Następnego dnia fasolkę przekładam do garnka. Zalewam 100 ml wody. Wkładam żeberka wędzone. Zagotowuję, Ogień zmniejszam na minimalny. Dodaję przecier pomidorowy, keczup oraz przyprawy ziołowe. Doprawiam do smaku cukrem oraz solą. Podgrzewam około 20 minut. Następnie wyjmuję żeberka i mięso oddzielam od kości. Mięso oraz 1 pokrojoną w kostkę cebulę dodaję do fasoli. Kiełbasę kroję w plasterki, a drugą cebulę w piórka. Podsmażam na patelni i dodaję do reszty składników. Gotuję do miękkości fasolki. Na koniec wsypuję majeranek. Chwilę podgrzewam i gotowe. Gorącą fasolkę można również przelać do słoików. Bez wekowani wytrzyma w lodówce do 2 tygodni. Smacznego.
Marek Kuchcik
sezamka
Poza tym w żadnym przepisie na fasolkę po bretońsku NIKT nie użył odrobiny śmietany 18%, która sprawia, że potrawa nabiera aksamitnego smaku. Oczywiście ze śmietaną też niczego nie wolno wekować. Można dodać śmietany do odgrzewanego słoika z fasolką :)
pacpaw
z majerankiem nie przypominam, aby kisło. Fakt że nie stało miesiącami. Ale jeśli chodzi o wekowanie podobnie mam z papryką. Wszystko co z zawiera paprykę zawekowane szybko mi kiśnie.