p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Książka Kucharska: Przekąski w śródziemnomorskim stylu

Ekspresowa frittata z we włoskim stylu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam dania z jajkami pod każdą postacią. Dzisiaj przygotowałam lekką, ekspresową frittatę z we włoskim stylu.

Ekspresowa frittata z we włoskim stylu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ekspresowa frittata z we włoskim stylu

 

Sposób przygotowania:

Ekspresowa frittata z we włoskim stylu
Do mini formy do tarty wlać mleko, wsypać semolinę i wymieszać, wbić 2 jajka. Jajka roztrzepać z mlekiem z semoliną i doprawić solą. Dodać pomidora pokrojonego w kostkę, wsypać szynkę pokrojoną w kostkę i pokrojone w plasterki oliwki, wstawić naczynie na 3 minuty do mikrofalówki nastawionej na średnią moc, gdy frittata się napuszy wyjąć formę ostrożnie gdyż jest bardzo gorąca i doprawić całość kolorowym pieprzem, solą i posypać siekanym szczypiorkiem. Można podawać na ciepło jak i na zimno.
Ekspresowa frittata z we włoskim stylu
szynkę,pomidora kroimy w kostkę, oliwki w plasterki
Ekspresowa frittata z we włoskim stylu
dwa jajka mieszamy z mlekiem i z semoliną
Ekspresowa frittata z we włoskim stylu
dodajemy do masy pomidora pokrojonego w kostkę
Ekspresowa frittata z we włoskim stylu
dodajemy szynkę, pokrojone w plasterki oliwki i wstawiamy na 3 minuty do mikrofalówk