usia_pieczona

usia_pieczona

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Ekspresowa szarlotka w kokilkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto podane inaczej. Rewelacyjnie sprawdzi się, gdy zaskoczą nas niespodziewani goście. Zamiast jabłek można użyć innych owoców

Ekspresowa szarlotka w kokilkach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ekspresowa szarlotka w kokilkach

 

  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 szklanki mąki pszennej, może być tortowa
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • cynamon
  • 1 1/2 kg jabłek (po obraniu) + sok z połowy cytryny
  • masło do smarowania, bułka tarta do obsypania kokilek
  • lody waniliowe

 

Sposób przygotowania:

Ekspresowa szarlotka w kokilkach
Masło włożyć do zamrażarki na czas przygotowania pozostałych składników. Jabłka umyć, obrać, pokroić w małą kostkę, wymieszać z sokiem z cytryny i cynamonem. Mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia wymieszać. Kokilki wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Wsypać połowę sypkich składników. Zetrzeć połowę masła. Wyłożyć jabłka. Posypać resztą sypkich składników, na tą warstwę zetrzeć masło i posypać brązowym cukrem. Wstawić do piekarnika na 25 min w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut, naciąć skorupkę i do środka włożyć gałkę lodów waniliowych.
Ekspresowa szarlotka w kokilkach
Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę. Sok z cytryny zapobiegnie ściemnieniu.
Ekspresowa szarlotka w kokilkach
Szarlotka najsmaczniejsza jest podawana na gorąco. Można ją odgrzać w mikrofalówce (przez 25 sekund)