Sposób przygotowania:
Ekspresowa zupa fasolowa
1. Fasolkę rozmrażamy (ja zostawiam na noc i rano gotuję zupę). Do garnka wlewamy ok. 1 l wody, dodajemy kostkę rosołową i zagotowujemy. 2. W tym czasie marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, a następnie myjemy i kroimy w kostke. To samo robimy z ziemniakami, ale odkładamy je do osobnej miseczki. Pora kroimy w półkrążki. 3. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy włoszczyznę - marchewkę, seler, pietruszkę i pora. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż trochę zmiękną. Następnie dodajemy do garnka ziemniaki , a po kilku minutach fasolkę. Gotujemy razem ok. 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie . 4. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, maggi oraz słodką papryką, a następnie dodajemy roztarty w palcach majeranek.