kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Ekspresowe bułeczki razowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przedstawiam moje ratunkowe bułeczki na kryzysowe czasy kiedy nagle orientujesz się, że nie masz w domu pieczywa a sklepy już zamknięte. Są gotowe w 50 minut bo nie trzeba czekać aż wyrosną, mino to znikają szybciej niż powstają :)

Ekspresowe bułeczki razowe

Składniki:

Ekspresowe bułeczki razowe

 

  • (na 6 dużych bułek)
  • 2 szklanki maki żytniej razowej typ 2000
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 100ml kefiru
  • 350ml mleka pełnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 50ml ziaren słonecznika + do posypania

Sposób przygotowania:

Ekspresowe bułeczki razowe
Jajka miksujemy z oliwą, mlekiem i kefirem. Dodajemy sól, cukier i proszek do pieczenia oraz mąki i nasiona słonecznika. Małe kokilki do zapiekania wyścielamy papierem do pieczenia. Nakładamy ciasta do 3/4 wysokości foremki. Posypujemy wierzch nasionami słonecznika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 25-35 minut do tzw. "suchego patyczka".