Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ekspresowy makowiec przekładany herbatnikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
  • KALORIE: 310
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeśli jesteście zabiegani lub macie troszkę mniejsze umiejętności w wypiekaniu makowców to ta wersja będzie dla Was idealna. Ciasto jest naprawdę proste i ekspresowe w przygotowaniu, a przy tym naprawdę pysznie smakuje.

Ekspresowy makowiec przekładany herbatnikami

Składniki:

Ekspresowy makowiec przekładany herbatnikami

Keksówka o wymiarach 9,5 x 22,5 cm:

Dodatkowo:

  • około 200g herbatników

Opcjonalnie:

  • polewa czekoladowa
  • bakalie

Sposób przygotowania:

Ekspresowy makowiec przekładany herbatnikami

Masa:

Ekspresowy makowiec przekładany herbatnikami
Do masy można dodać aromat na przykład rumowy.

Żółtka i cukier zmiksować do białości, a następnie wymieszać z masłem lub margaryną.
Do masy jajeczno-tłuszczowej dodać masę makową, mąkę, miód oraz sok z cytryny.
Na końcu ostrożnie za pomocą łyżki wmieszać pianę z białek.

Układanie:

Ekspresowy makowiec przekładany herbatnikami
Powinny wyjść 3 warstwy z ciastkami i 4 z masą. Masa z makiem powinna być na wierzchu.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i zaczynając od dna kolejno umieszczać: warstwę herbatników, 1/4 masy z makiem, herbatniki, masę, herbatniki i ponownie resztę masy.

Pieczenie:

Ekspresowy makowiec przekładany herbatnikami
Makowiec koniecznie wstawć do rozgrzanego piekarnika.

Makowiec wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Ostudzone ciasto opcjonalnie ozdobić polewą i bakaliami.