Sposób przygotowania:
Eleganckie kubeczki
Udka z kurczaka dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Do udek z kurczaka wkładamy obrane i umyte marchewki i całość gotujemy do miękkości mięsa i marchwi. Jajka gotujemy na twardo, po wystudzeniu natomiast obieramy je i kroimy w plasterki lub półplasterki. Ugotowane udka studzimy, a następnie oddzielamy mięso od kości. Marchewki kroimy w kostkę. Bulion pozostały z gotowania mięsa doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Następnie dodajemy żelatynę w proporcji podanej na opakowaniu. Odstawiamy, aby bulion przestygł. Groszek oraz kukurydzę konserwową osączamy z zalewy na sicie. Przygotowujemy plastikowe kubeczki. Do każdego kubeczka wlewamy odrobinę bulionu z żelatyną. Kubeczki wstawiamy dosłownie na kilka minut do zamrażali, aby galareta dobrze stężała. Następnie do każdego kubeczka wkładamy po plasterku jajka oraz niewielką ilość groszku, zalewamy galaretą i ponownie wstawiamy na kilka minut do lodówki. Kolejnym krokiem jest włożenie warstwy mięsa, które również zalewamy bulionem i ponownie wstawiamy do zamrażalki. Następnie wykładamy warstwę kukurydzy, zalewamy galaretą, wstawiamy do zamrażalki. Ostatnią warstwą jest warstwa zrobiona z marchewki, którą również zalewamy galaretą. Napełnione kubeczki wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby całość ładnie stężała. Po tym czasie wyjmujemy zastygnięte "kubeczki" z kubeczków plastikowych i dowolnie dekorujemy na półmisku.
joaska500