haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Enchilada z szarpanym kurczakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 730
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Enchilada to danie meksykańskie z dodatkiem papryki chili, przyrządzane z tortilli z pysznym lekko pikantnym farszem. A wszystko polane sosem pomidorowym i startym serem. Mniam!

Enchilada z szarpanym kurczakiem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Enchilada z szarpanym kurczakiem

Na farsz

  • Pierś z kurczaka 400 g
  • 2 czerwone papryki
  • 6 placków tortilli
  • 165 g startego żółtego sera
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sproszkowanej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego kminku
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili

Na sos

  • 1/2 litra soku pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty chili
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 puszka 400g czarnej lub czerwonej fasoli
  • 1/2 limonki
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól

Sposób przygotowania:

Enchilada z szarpanym kurczakiem
1. Pierś z kurczaka obtaczamy w marynacie sporządzonej z oliwy, sproszkowanego chili, kminku, soli i papryki wędzonej.

2. Czerwone papryki oczyszczamy i kroimy w bardzo cienkie paseczki. 

3. Kurczaka razem z marynata przekładamy do naczynia żaroodpornego mieszamy z paskami papryki i pieczemy w piekarniku - temp. 190 stopni - pod przykryciem około 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste.

4. W tym czasie robimy sos: na rozgrzany olej wrzucamy posiekana cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy posiekany czosnek i po chwili zalewamy całość sokiem pomidorowym, dodajemy pastę chili, sól i oregano, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10 minut.

5. Do sosu dodajemy odsączona fasolkę i sok z limonki.

6. Upieczoną pierś rozszarpujemy dwoma widelcami na włókna i wrzucamy do miski. Dodajemy upieczone z piersią paski papryki (bez sosu powstałego podczas pieczenia), dodajemy 60 gram startego sera, 1/3 sosu pomidorowego i mieszamy.

7. Na dno wysmarowanej olejem blaszki do pieczenia wlewamy 5 łyżek sosu pomidorowego i rozsmarowujemy.

8. Na każda tortillę układamy farsz z kurczaka i placek zawijamy. Układamy placki jeden obok drugiego na blaszce, zalewamy reszta sosu pomidorowego i posypujemy resztą startego żółtego sera.

9. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25-30 minut.
Enchilada z szarpanym kurczakiem
Pierś z kurczaka pieczemy w piekarniku razem z paskami papryki.
Enchilada z szarpanym kurczakiem
Sos pomidorowy robimy z dodatkiem pasty chili i limonki.
Enchilada z szarpanym kurczakiem
Upieczona pierś z kurczaka rozszarpujemy, używając widelców.
Enchilada z szarpanym kurczakiem
Farszem z kurczaka wypełniamy tortillę i zawijamy.
Enchilada z szarpanym kurczakiem
Placki tortilli układamy na blaszce i zalewamy sosem.
Enchilada z szarpanym kurczakiem
Całość posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku.

Tagi:

mięso danie