Sposób przygotowania:
Čevapčići z ziołowymi ziemniaczkami
Čevapčići - pikantne kiełbaski z mielonego mięsa z dodatkiem pieczonych ziemniaków z pikantną posypką oraz kolorowa sałata z pomidorów. Obydwa rodzaje mięsa umyj, osusz i zmiel. Wyrób dokładnie ręką dodając odrobinę zimnej wody. Dobrze wyrobione odstaw do lodówki na kilka godzin. Wyjęte z lodówki mięso wyrób jeszcze raz z posiekaną cebulą i czosnkiem, dodając trochę pikantnej papryki (do smaku). Natłuszczoną ręką uformuj podłużne kiełbaski. Upiecz na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu lub na grillu. Ziemniaki umyj, pokrój na ćwiartki i gotuj 3 - 4 minuty w osolonej wodzie. Odcedź i do jeszcze ciepłych dodaj zioła i oliwę. Potrząsając garnkiem otocz ziemniaki w przyprawach. Przełóż na wyłożoną papierem blachę i piecz w 200 stopniach ok. 20 - 25 minut, aż będą z wierzchu chrupiące i miękkie w środku. Pomidory i szalotkę pokrój w półplasterki, dodaj majonez lub oliwę, wymieszaj i przypraw do smaku.