Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Čevapčići z ziołowymi ziemniaczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prosto, zdrowo, pysznie, kolorowo i do syta! Czego można jeszcze wymagać od obiadu?

Čevapčići z ziołowymi ziemniaczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Čevapčići z ziołowymi ziemniaczkami

 

  • Čevapčići:
  • jagnięcina lub cielęcina - ok. 20 dag
  • wołowina - ok. 20 dag
  • cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • szczypta ostrej papryki
  • Ziołowe ziemniaki:
  • ok. 10 - 12 ziemniaków (raczej małych)
  • po ćwierć łyżeczki:
  • majeranku (trochę więcej)
  • cząbru
  • bazylii
  • przyprawy włoskiej (pikantnej)
  • tymianku
  • słodkiej papryki
  • łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Čevapčići z ziołowymi ziemniaczkami
Čevapčići - pikantne kiełbaski z mielonego mięsa z dodatkiem pieczonych ziemniaków z pikantną posypką oraz kolorowa sałata z pomidorów. Obydwa rodzaje mięsa umyj, osusz i zmiel. Wyrób dokładnie ręką dodając odrobinę zimnej wody. Dobrze wyrobione odstaw do lodówki na kilka godzin. Wyjęte z lodówki mięso wyrób jeszcze raz z posiekaną cebulą i czosnkiem, dodając trochę pikantnej papryki (do smaku). Natłuszczoną ręką uformuj podłużne kiełbaski. Upiecz na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu lub na grillu. Ziemniaki umyj, pokrój na ćwiartki i gotuj 3 - 4 minuty w osolonej wodzie. Odcedź i do jeszcze ciepłych dodaj zioła i oliwę. Potrząsając garnkiem otocz ziemniaki w przyprawach. Przełóż na wyłożoną papierem blachę i piecz w 200 stopniach ok. 20 - 25 minut, aż będą z wierzchu chrupiące i miękkie w środku. Pomidory i szalotkę pokrój w półplasterki, dodaj majonez lub oliwę, wymieszaj i przypraw do smaku.
Čevapčići z ziołowymi ziemniaczkami
Kiełbaski muszą być dobrze wyrobione, aby się nie rozpadały.
Čevapčići z ziołowymi ziemniaczkami
Ziemniaki pokrój w ćwiartki i podgotuj w osolonej wodzie
Čevapčići z ziołowymi ziemniaczkami
Obtoczone w przyprawach i oliwie wyłóż na blachę.
Čevapčići z ziołowymi ziemniaczkami
Kolorowe pomidory i szalotkę pokrój, wymieszaj i gotowe.