Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Falbanki z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mąkę, margaryne i sól posiekać dokładnie nożem na stolnicy, dodać jajka i

Falbanki z boczkiem

Składniki:

Falbanki z boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Falbanki z boczkiem
Mąkę, margaryne i sól posiekać dokładnie nożem na stolnicy, dodać jajka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, uformować z niego kulę, owinąć ją folią i na godzinę wstawić do lodówki. Schłodzone ciasto podzilić na 2 części, każdą rozwałkować na bardzo cienkie placki. Ułożyć na nich plasterki boczku (gęsto, jeden obok drugiego) i całość jeszcze raz mocno przewałkować. Pokroić wzdłuż polasterków boczku na prostokąty, ułożyć na lekko natłuszczonej blaszce. Piec ok 20 min w 180 st.

Tagi:

jajko jajka