Sposób przygotowania:
Fale Dunaju
Najpierw przygotować owoce: - śliwki umyć, rozkroić i wypestkować- jabłka umyć, obrać i pokroić na ósemki.Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po żółtku. Do utartej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, a następnie ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać składniki. Na wysmarowaną brytfankę rozsmarować 1/2 ciasta. Do pozostałej części dodać 2 łyżki kakao i 2 łyżki mleka. Wymieszać składniki i ciemną część ciasta wyłożyć na jasną. Przygotowane wcześniej śliwki/jabłka obtoczyć w cukrze i układać na cieście. Ciasto piec około 45 minut. Następnie ostudzić. W między czasie przygotować krem. Odlać pół szklanki mleka i rozprowadzić w nim mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem, zdjąć na chwilę z ognia i dodać rozrobione mleko z mąką. Przez chwilę gotować budyń na małym ogniu, ciągle mieszając. Masło utrzeć z żółtkiem i cukrem waniliowym. Do utartego masła dodawać po łyżce lekko ostudzonego budyniu, stale ucierając masę. Gotowym kremem posmarować ostudzone ciasto. Przygotować polewę np. rozpuścić w rondelku tabliczkę czekolady (około 100g) i porobić na ostudzonym kremie esy floresy.