Sposób przygotowania:
Fale dunaju z gruszkami
CIASTO: Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Następnie dodajemy mąkę przesianą przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy. W międzyczasie powoli dolewamy olej i nadal miksujemy ciasto na wolnych obrotach miksera. Następnie ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao i mleko i powoli, ale dokładnie mieszamy. Na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą wylewamy jasne ciasto. Następnie ciasto ciemne. Na wierch układamy ćwiartki obranych ze skórki gruszek. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 35 minut ( do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto studzimy. MASA: Budynie gotujemy tak jak zwykle. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia - co jakiś czas mieszamy, aby nie zrobił się kożuch. Ostudzony budyń miksujemy z margaryną. Uzyskaną masę budyniową wykładamy na wierzch ciasta. Na tarce na małych oczkach ścieramy czekoladę i posypujemy nią ciasto. Wkładamy je do lodówki do schłodzenia.