aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Fale dunaju z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Moja wersja ciasta Fale Dunaju jest z soczystymi, rozpływającymi się w ustach gruszkami. Polecam do wypróbowania takiej wersji, gdyż ciasto jest przepyszne.

Fale dunaju z gruszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fale dunaju z gruszkami

 

  • 5 gruszek
  • 1/3 gorzkiej czekolady

 

  • CIASTO:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka

 

  • MASA:
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 500 ml mleka
  • 3/4 kostki margaryny

Sposób przygotowania:

Fale dunaju z gruszkami
CIASTO: Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Następnie dodajemy mąkę przesianą przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy. W międzyczasie powoli dolewamy olej i nadal miksujemy ciasto na wolnych obrotach miksera. Następnie ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao i mleko i powoli, ale dokładnie mieszamy. Na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą wylewamy jasne ciasto. Następnie ciasto ciemne. Na wierch układamy ćwiartki obranych ze skórki gruszek. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 35 minut ( do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto studzimy. MASA: Budynie gotujemy tak jak zwykle. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia - co jakiś czas mieszamy, aby nie zrobił się kożuch. Ostudzony budyń miksujemy z margaryną. Uzyskaną masę budyniową wykładamy na wierzch ciasta. Na tarce na małych oczkach ścieramy czekoladę i posypujemy nią ciasto. Wkładamy je do lodówki do schłodzenia.
Fale dunaju z gruszkami
W misce miksujemy jajka z cukrem, dodajemy mąkę przesianą z proszkem do pieczenia i nadal miksujemy. Na końcu dodajemy olej i nadal miksujemy.
Fale dunaju z gruszkami
Na blaszkę wylewamy ciasto jasne, następnie ciasto ciemne. na wierzch układamy ćwiartki gruszek.
Fale dunaju z gruszkami
Po upieczeniu ciasto studzimy. Wykładamy masę budyniową.
Fale dunaju z gruszkami
Na wierzch ciasta ścieramy na tarce czekoladę. Blaszkę wkładamy do lodówki.