AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Fale Dunaju z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Fale Dunaju z dodatkiem wiśni- świeżych albo z kompotu.

Fale Dunaju z wiśniami

Składniki:

Fale Dunaju z wiśniami

 

  • 1 margaryna
  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 6 jajek
  • mały cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2- 3 łyżki kakao
  • wiśnie- świeże lub z kompotu
  • cukier puder lub polewa czekoladowa na wierzch.

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju z wiśniami
Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części- do mniejszej części ciasta dodajemy kakao. Białe ciasto wylewamy na dno blachy ( posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką ), na ciasto jasne kładziemy ciemne ciasto, a na nim delikatnie wciskamy wiśnie- ilość według uznania. Pieczemy ok. 45 min. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem albo polewamy czekoladową polewą. Można na wierzch ciasta wyłożyć ugotowany dowolny budyń- wystudzony i utarty z kostką masła i wierzch polać polewą czekoladową albo posypać starta czekoladą. SMACZNEGO :)

Tagi:

jajko jajka