Sposób przygotowania:
Placuszki gruszkowo-śliwkoweETAP 1:
Całe jajka zmiksować z cukrem i ziarenkami wanilii.
ETAP 2:
Następnie dodać sodę, puree z dyni, sól i zsiadłe mleko, zamieszać.
ETAP 3:
Do mokrych składników delikatnie i niezbyt dokładnie mieszając wsypać połowę przesianej mąki.
ETAP 4:
(Gdy śliwki są bardzo suche należy je zamoczyć w ciepłej wodzie przynajmniej na pół godziny.)
Obrane gruszki i śliwki pokroić. Do ciasta dodać resztę mąki, posiekane owoce, zamieszać.
ETAP 5:
Na rozgrzany olej łyżką nakładać nieduże porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Rumiane placuszki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, oprószyć cukrem pudrem.