Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Placuszki gruszkowo-śliwkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placuszki z gruszkami i suszonymi śliwkami przygotowane na zsiadłym mleku to świetny pomysł na szybkie i pyszne śniadanie lub podwieczorek.

Placuszki gruszkowo-śliwkowe

Składniki:

Placuszki gruszkowo-śliwkowe

 

Sposób przygotowania:

Placuszki gruszkowo-śliwkowe

ETAP 1:

Placuszki gruszkowo-śliwkowe
Cukier, jajka i ziarenka z laski wanilii zmiksować

Całe jajka zmiksować z cukrem i ziarenkami wanilii.

ETAP 2:

Placuszki gruszkowo-śliwkowe
Połączyć z mlekiem, sodą oczyszczoną i dynią

Następnie dodać sodę, puree z dyni, sól i zsiadłe mleko, zamieszać.

ETAP 3:

Placuszki gruszkowo-śliwkowe
Dodać połowę przesianej mąki i delikatnie zamieszać

Do mokrych składników delikatnie i niezbyt dokładnie mieszając wsypać połowę przesianej mąki.

ETAP 4:

Placuszki gruszkowo-śliwkowe
Pokrojone śliwki i gruszki połączyć z ciastem

(Gdy śliwki są bardzo suche należy je zamoczyć w ciepłej wodzie przynajmniej na pół godziny.)
Obrane gruszki i śliwki pokroić. Do ciasta dodać resztę mąki, posiekane owoce, zamieszać.

ETAP 5:

Placuszki gruszkowo-śliwkowe

Na rozgrzany olej łyżką nakładać nieduże porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Rumiane placuszki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, oprószyć cukrem pudrem.