Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Farfale z sosem szpinakowym i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Delikatne szybkie danie .Można przygotować wcześniej ( sos i makaron) - potem tylko podgrzać jednocześnie gotując jajka w koszulce.

Farfale z sosem szpinakowym i jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Farfale z sosem szpinakowym i jajkiem

 

  • 12,5 dag mrożonego szpinaku ( 1/4 paczuszki)
  • 15 dag serka topionego kremowego ( 1,5 podłużnego )
  • 8-10 dag makaronu Farfale ( ja lubię te małe)
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki pokrojonej drobno natki pietruszki
  • sól
  • pieprz mielony
  • gałka muszkatołowa
  • 1/2 szklanki wywaru warzywnego ( lub drobiowego lub ostatecznie wody)
  • garść różnego rodzaju sałat ( użyłam roszponki i radicchio )

 

Sposób przygotowania:

Farfale z sosem szpinakowym i jajkiem
Nastawić osoloną wodę na makaron. Wrzucić na wrzącą makaron i gotować mieszając aż będzie trochę bardziej miękki niż al'dente.* W tym czasie.Na patelnię wlać wywar warzywny ( bulion ) .Włożyć masło ( odłożyć 1 łyżeczkę ).Zagotować. Dorzucić pokruszony zamrożony szpinak i natkę pietruszki. Gotować chwilę by szpinak sie rozmroził. Dorzucić rozdrobnione serki i dusić mieszając aż się rozpuszczą ,a sos zrobi się kremowy. Doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Nastawić w małym garnku wodę na gotowanie jajek w koszulkach. W 2 woreczki foliowe włożyć po 1/2 łyżeczki masła, wbić do każdego jajko, lekko posolić. Zawiązać szczelnie woreczki. Wrzucić do wrzątku i gotować delikatnie obracając woreczkiem w wodzie ( łyżką ) by jajko ugotowało się równomiernie przez ok. 3 minuty ( zależy od wielkości jajek .** Odcedzić makaron. Polewać sosem. Na makaronie układać jajko w koszulce ( lekko je naciąć by zaczęło wypływać żółtko). Obłożyć sałatami. Sałaty skropić dresingiem z oleju i soku z cytryny. Jajko posypać lekko mieloną papryką. * Gotuję makaron do tego dania na bardziej miękki bo nie mieszam go z sosem tak jak to robią włosi by część jego wchłonął .A to z jednego powodu - nie podoba mi sie wygląd takiego wymieszanego z sosem szpinakowym makaronu - wolę jak są rozdzielone. ** dokładam do woreczka masło by rozpuszczając się natłuszczało woreczek i zapobiegało przyklejaniu sie białka do woreczka. Natłuszczałam woreczki olejem ale pozostawiał na jajku ledwo wyczuwalny smak, a ja jajek na oleju nie lubię. Tu masło pełni podwójną rolę - natłuszcza woreczek i nadaje smaku jajkom. A po rozcięciu woreczka przy nakładaniu jajka na potrawę polewam tym masłem makaron.
Farfale z sosem szpinakowym i jajkiem
Zrobić sos ze szpinaku-natki i serków z wywarem warzywnym
Farfale z sosem szpinakowym i jajkiem
Przygotowac jajka do gotowania w koszulce
Farfale z sosem szpinakowym i jajkiem
Ugotować jajka we wrzacej wodzie na pół miękko
Farfale z sosem szpinakowym i jajkiem
Ugotować w osolonym wrzatku makaron-odcedzić