Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Farsz z kapusty i suszonych grzybów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ugotowaną kapustę i grzyby można przemielić w maszynce.

Farsz z kapusty i suszonych grzybów Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Farsz z kapusty i suszonych grzybów

 

  • 1kapusta (ok 1 kg)
  • 4-5 dag suszonych grzybów
  • 5 dag wędzonej słoniny
  • 1 duża cebula
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa maggi do smaku

 

Sposób przygotowania:

Farsz z kapusty i suszonych grzybów
Grzyby umyć i zamoczyć w wodzie na kilka godzin, następnie ugotować, wyjąć z wody i bardzo drobno pokroić lub zmielić w maszynce. Kapustę włożyć do garnka, zalać wodą, dodać odrobinę soli i ugotować, odcedzić, ostudzić, odcisnąć z wody i posiekać. Na patelni stopić słoninę, dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać grzyby i kapustę, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi, wymieszać i chwilę podsmażyć.
Farsz z kapusty i suszonych grzybów
Słoninę stopić, wsypać posiekaną cebulę i podsmażyć.
Farsz z kapusty i suszonych grzybów
Do podsmażonej cebuli dodać posiekane grzyby i kapustę, wymieszać.