jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Fasola mung w filetem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Tak przygotowaną fasole możemy też podawać na zimno. Fasola mung jest delikatna w smaku, więc możemy dowolnie łączyć ją z sezonowymi warzywami i ulubionym mięsem.

Fasola mung w filetem i warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Fasola mung w filetem i warzywami

SKŁADNIKI:

  • 250 gram fasoli mung,
  • 1 średniej wielkości brokuł,
  • 1 duża marchew,
  • 2 cebule,
  • 1 podwójny filer z kurczaka,
  • olej,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • świeżo mielona sól morska,
  • mały pęczek natki pietruszki,

Sposób przygotowania:

Fasola mung w filetem i warzywami

ETAP 1

Fasola mung w filetem i warzywami
Namoczoną fasolę gotujemy do miękkości

Fasole namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy ją około 15-20 minut. Fasole solimy dopiero pod koniec gotowania. Gotową odcedzamy.

ETAP 2

Fasola mung w filetem i warzywami
Brokuł oczyszczamy i rozdzielamy na różyczki

Brokuł dzielimy na różyczki.

ETAP 3

Fasola mung w filetem i warzywami
Ugotowany brokuł odsączamy z wody

Podzielony gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Gotowy wyjmujemy z wody.

ETAP 4

Fasola mung w filetem i warzywami
Do mięsa dodajemy marchew

Cebule kroimy w piórka i rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej pokrojonego w kostkę fileta. Całość doprawiamy do smaku. Pod koniec dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchew.

ETAP 5

Fasola mung w filetem i warzywami
Przygotowane składniki łączymy ze sobą

Gdy marchew i mięso będą miękkie do dania dodajemy ugotowaną fasolę, brokuł i pokrojoną natkę pietruszki. Całość ewentualnie doprawiamy do smaku, porcjujemy i podajemy na ciepło.