Sposób przygotowania:
Fasola po meksykańsku Eweliny
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, wrzucamy mięso, solimy. Podsmażamy mięso przez chwilę po czym dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę pokrojoną w cienkie paski. Smażymy mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso będzie już usmażone, a warzywa miękkie, dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki oraz fasolę wraz z częścią wody w której się znajdowała. Doprowadzamy wszystko do wrzenia i wtedy dodajemy pomidory z puszki (pokrojone) wraz z zalewą. Potrawę trzymamy na dużym ogniu i mieszając od czasu do czasu, czekamy aż nadmiar wody wyparuje. Gdy potrawa zacznie gęstnieć, doprawiamy ją do smaku solą, pieprzem i papryką, a także dodajemy kilka kropel tabasco. Mieszamy, podajemy gorące z bułką lub jemy samodzielnie.