Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Fasola po staropolsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Śliwki suszone nadają ten specyficzny "staropolski" smak.

Fasola po staropolsku

Składniki:

Fasola po staropolsku

 

  • 25 dag fasoli Jaś,
  • 10 dag wędzonego boczku,
  • 8 dag cebuli,
  • 1 dag mąki,
  • 6 dag masła,
  • 0,5 l bulionu (może być z kostki),
  • 6 dag śliwek suszonych,
  • 2 dag rodzynków,
  • 1 1/2 dag miodu,
  • 1 łyżeczka karmelu
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Fasola po staropolsku
Fasolę ugotować do miękkości na sypko. Boczek pokroić w paski i zasmażyć z drobno poszatkowaną cebulą. Śliwki sparzyć, usunąć z nich pestki, pokroić w paski. Z mąki i masła zrobić rumianą zasmażkę. Rozprowadzić bulionem i zagotować. Do zasmażki dodać boczek, śliwki, rodzynki, miód i karmel. Doprawić solą i pieprzem. Połączyć z fasolą. Całość chwilę dusić.

Tagi:

śliwki