Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Fasola w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Fasolę podawać z pieczywem lub ziemniakami z wody.

Fasola w sosie pomidorowym

Składniki:

Fasola w sosie pomidorowym

 

  • 40 dag fasoli,
  • 1 cebula,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego,
  • 15 dag parówek lub mielonki wieprzowej czy innej kiełbasy,
  • sól,
  • pieprz,
  • sproszkowana słodka papryka,
  • ½ łyżeczki cząbru
  • zielenina.

Sposób przygotowania:

Fasola w sosie pomidorowym
Fasolę ugotować z cząbrem w małej ilości wody tak, aby pod koniec nie było więcej płynu niż 1 szklanka. Drobno pokrajaną cebulę podsmażyć w tłuszczu, wsypać do tego mąkę.
Chwilę zasmażać. Dodać przecier pomidorowy. Kiełbasę drobno pokroić i dodać do fasoli. Zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Przed podaniem posypać zieleniną.