Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Fasola z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Fasola z mięsem, mniam mniam mniam !

Fasola z mięsem

Składniki:

Fasola z mięsem

 

  • 0.5 kg wołowina,
  • 0.5 szkl biała fasola,
  • 2 szt duży ziemniak,
  • 30 dkg pomidory,
  • 1 szt mała czerwona kapusta,
  • 1.5 szkl białe wino,
  • 1 łyżka olej,
  • Sól,
  • pieprz,
  • woda

 

Sposób przygotowania:

Fasola z mięsem
Fasolę płuczemy i zalewamy przegotowaną zimną wodą. Zostawiamy na noc. Gotujemy nw tej wodzie na średnim ogniu aż fasola będzie miękka. Kroimy wołowinę w cienkie plasterki i podsmażamy na silnym ogniu z odrobiną oleju. Wkładamy do żaroodpornego naczynia warstwami: mięso, fasolkę, obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki, pomidory i poszatkowaną drobno kapustę a na wierzch cebulę. Każdą warstwę przesypujemy pieprzem i solą. Całość zalewamy winem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni piekarnika pod przykryciem na 2-2,5 godziny

Tagi:

wołowina