Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Fasola z warzywami i kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Fasola z kiełbasą i warzywami to smaczne i sycące danie jednogarnkowe. Wyjątkowo smakuje w chłodne jesienne i zimowe dni.

Fasola z warzywami i kiełbasą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Fasola z warzywami i kiełbasą

 

Sposób przygotowania:

Fasola z warzywami i kiełbasą
Fasolę namoczyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Następnie zmienić wodę, dodać odrobinę soli i gotować do miękkości. Por dokładnie umyć i pokroić w krążki.

Cukinie razem ze skórką pokroić w kostkę. Pomidory pokroić, włożyć do garnka, dodać oliwę, dusić do miękkości, przetrzeć przez durszlak lub sito. Kiełbasę obrać z osłonek, pokroić w pół krążki, lekko zrumienić na patelni.

Dodać por i drobno posiekany czosnek, zeszklić, wsypać cukinię, razem chwilę podsmażyć. 10 minut przed końcem gotowania fasoli dodać warzywa z kiełbasą i przecier z pomidorów.

Gotować do miękkości, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. 
Fasola z warzywami i kiełbasą
Fasolę wypłukać i namoczyć na kilkanaście godzin.
Fasola z warzywami i kiełbasą
Pokrojoną kiełbasę i por razem podsmażyć.
Fasola z warzywami i kiełbasą
Do podsmażonej wędliny z porem dodać pokrojone cukinie.
Fasola z warzywami i kiełbasą
Podsmażone warzywa z kiełbasą połączyć z fasolą.
Fasola z warzywami i kiełbasą
Miękkie pomidory przetrzeć, dodać do fasoli z warzywami.

Tagi:

danie warzywa