Sposób przygotowania:
Fasola z warzywami i kiełbasą
Fasolę namoczyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Następnie zmienić wodę, dodać odrobinę soli i gotować do miękkości. Por dokładnie umyć i pokroić w krążki.
Cukinie razem ze skórką pokroić w kostkę. Pomidory pokroić, włożyć do garnka, dodać oliwę, dusić do miękkości, przetrzeć przez durszlak lub sito. Kiełbasę obrać z osłonek, pokroić w pół krążki, lekko zrumienić na patelni.
Dodać por i drobno posiekany czosnek, zeszklić, wsypać cukinię, razem chwilę podsmażyć. 10 minut przed końcem gotowania fasoli dodać warzywa z kiełbasą i przecier z pomidorów.
Gotować do miękkości, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Cukinie razem ze skórką pokroić w kostkę. Pomidory pokroić, włożyć do garnka, dodać oliwę, dusić do miękkości, przetrzeć przez durszlak lub sito. Kiełbasę obrać z osłonek, pokroić w pół krążki, lekko zrumienić na patelni.
Dodać por i drobno posiekany czosnek, zeszklić, wsypać cukinię, razem chwilę podsmażyć. 10 minut przed końcem gotowania fasoli dodać warzywa z kiełbasą i przecier z pomidorów.
Gotować do miękkości, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.