Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Leczo z kalarepą i fasolką szparagową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Leczo z młodych warzyw w okresie letnim z dodatkiem kiełbasy to bardzo smaczne danie z jednogarnkowe.

Leczo z kalarepą i fasolką szparagową Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Leczo z kalarepą i fasolką szparagową

 

Sposób przygotowania:

Leczo z kalarepą i fasolką szparagową
Cukinie ze skórką, obrane kalarepki i paprykę bez gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Umytą fasolkę pokroić na kawałki i razem z kalarepką blanszować w lekko osolonej wodzie, osączyć.

Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w pół krążki, lekko zrumienić na patelni. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na kawałki.

Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekany w krążki por, dodać paprykę, podsmażyć. Następnie wsypać cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić przez kilka minut.

Tak przygotowane warzywa przełożyć do garnka, dodać podsmażoną kiełbasę, pomidory, przecier pomidorowy, podlać niewielką ilością wody i gotować do miękkości warzyw (nie rozgotować).

Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.  
Leczo z kalarepą i fasolką szparagową
Pokrojoną kalarepkę i fasolkę szparagową blanszować.
Leczo z kalarepą i fasolką szparagową
Pokrojony por i paprykę podsmażyć na oliwie.
Leczo z kalarepą i fasolką szparagową
Podsmażoną paprykę z cukinią połączyć z kalarepą i fasolką.
Leczo z kalarepą i fasolką szparagową
Pokrojoną kiełbasę zrumienić, wsypać do warzyw.
Leczo z kalarepą i fasolką szparagową
Dodać pozostałe składniki, zagotować, doprawić do smaku.