Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Fasolka z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Aromatyczne, smaczne i sycące danie z fasoli i warzyw. Wędzona szynka lub boczek nadają dodatkowego smaku.

Fasolka z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka z warzywami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Fasolka z warzywami
Fasolę namoczyć w wodzie całą noc, następnie ugotować ją prawie do miękkości w wodzie z zielem i liściem laurowym. Odcedzić. Cebule i czosnek pokroić dość drobno, podsmażyć na oleju. Gdy się zeszklą dodać pokrojoną w kostkę paprykę, a po paru minutach sparzonego i obranego ze skórki i pokrojone w kostkę pomidora. Posolić, podsmażyć chwilę, a następnie dolać bulion, marchew i pomidory z puszki. Dusić pod przykryciem. Sos doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem i ziołami. Dodać ugotowaną fasolę, dusić chwilę wszystko razem, aż fasola będzie całkiem miękka.
Fasolka z warzywami
Cebulę i paprykę podsmażyć w rozgrzanym garnku.
Fasolka z warzywami
Dodać pokrojonego w kostkę pomidora bez skóry.
Fasolka z warzywami
Dosypać część przypraw, zioła oraz pomidory z puszki.
Fasolka z warzywami
Gdy sos będzie gotowy dusić kilka minut w nim ugotowaną fasolę.