Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Fasolada

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 6

Typowa grecka zupa

Fasolada

Składniki:

Fasolada

 

  • 40 dag czerwonej suchej fasoli
  • 5 młodych marchewek
  • 2 średnie cebule
  • 10 dag selera korzeniowego
  • 350 ml oleju słonecznikowego
  • 350 ml soku pomidorowego
  • 200 ml rosołu (może być z kostki)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Fasolada
Fasolę namoczyć na 12 godz. Gotować w wodzie, (w której się moczyła) przez 12 min. Odcedzić. Przełożyć do dużego rondla. Marchewkę oskrobać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Seler obrać i pokroić w drobną kostkę. Warzywa połączyć wymieszać i dołożyć do fasoli. Zalać olejem, sokiem pomidorowym i rosołem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do miękkości fasoli.

Tagi:

fasolada