madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Fasolanka na wędzonych kościach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny aromatyczny wywar na wędzonych kościach z warzywami i zapachem majeranku, a do tego świeża bułka. :)

Fasolanka na wędzonych kościach

Składniki:

Fasolanka na wędzonych kościach

 

  • 1 opakowanie fasoli
  • 1 kg. wędzonych kości
  • 5 zieli angielskich
  • 3 liście laurowe
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Fasolanka na wędzonych kościach

Przygotowanie fasoli

Fasolanka na wędzonych kościach
Fasolę zalewamy wodą i pozostawiamy na noc

Poprzedniego dnia wieczorem wsypujemy fasolę do garnka i zalewamy wodą w dużej ilości. Pozostawiamy na noc aby spęczniała. Na drugi dzień przed gotowaniem zupy, odlewamy wodę i płuczemy jeszcze fasolę.

Wywar

Fasolanka na wędzonych kościach
Do fasoli dodajemy wędzone kości i przyprawy

Do garnka z fasolą wlewamy świeżą wodę i dodajemy kości wędzone oraz ziele angielskie i liście laurowe. Całość zagotowujemy i zbieramy z wierzchu ścięte białko. Dodajemy kostkę rosołową oraz roztarty w rękach majeranek. Wszystko to gotujemy na małym ogniu aż fasola będzie miękka.

Warzywa

Fasolanka na wędzonych kościach
Obrane ziemniaki i marchew kroimy w kostkę

W tym czasie obieramy warzywa i kroimy w średniej wielkości kostkę. .Gdy fasola będzie miękka dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze około 10 minut.